PARACOSM – “Стени”

Paracosm Стени_обложкаКакто повечето от вас вече знаят, PARACOSM издадоха своя дебютен албум на 20-ти януари тази година озаглавен “Стени”. През 2018-та година бандата стартира с участие във фестивала Hills of Rock. Родните рокери са изключително активни – имат множество участия на живо и издават няколко сингъла. Стилът е алтърнатив рок с прогресив и стоунър елементи. 

Бандата издаде две от парчетата от новия си албум като два отделни сингъла през миналата година. Първият сингъл носи името “Чуваш ли?!”, а вторият е символично кръстен “Мисъл”. Изборът на парчетата за сингли крие своята причина, а това разбираме по-късно, когато чуем цялата творба, измайсторена от момчетата. Двата сингъла се оказват вселената на PARACOSM, тъй като в тях чуваме по-голямата част от ключовите елементи на тяхната музика.

Инструменталът “Белег” ни въвежда в творчеството на PARACOSM със стилно баладично начало, преливащо се с мелодична китара. Барабаните, от своя страна, дават начало на приказката, през която драматично, но живо препуска китарата. Солата в парчето са силни и запомнящи се. Китарата затихва, а парчето преминава в по-тих и лек вариант, но все така мелодичен, след което се завръща с пълна и завидна сила под формата отново на емоционално, цветно соло. 

Хаос” се откроява със специфично музикално звучене. Живо и умело композирано парче без излишни елементи и моят персонален фаворит. Момчетата умело съчетават алтърнатив стила с леки и цветни гръндж елементи. 

Третата “Ти ли си?” създава сериозен контраст след “Хаос” със своята романтична мелодичност и чувственост. Изглежда момчетата постигат завиден успех в писането на текстове, от които блика поетичност и изразителност. В кулминацията на песента китарното соло рязко ни грабва и ни разхожда из тъмната и леко меланхолична картина, която текстът описва.

С парчето си “Чуваш ли?!”, бандата успява да обобщи всички елементи на своята музика в една творба. Жизнеността и енергията, която това парче ни дава, остават запазени в съзнанието ни и сякаш ни подготвят за бурно продължение. Наместо това обаче пътят на албума ни довежда до “Единствена” и кратката история за зеленооката самодива, поднесена под формата на балада. 

Смея да твърдя, че бандата успява да покори доста теми от живота на един човек посредством своите текстове. В случай че това не е станало видно, смятам, че “У дома” несъмнено е творбата, която успява да докаже горното твърдение. Независимо от това дали за нас “У дома” означава вкъщи или означава родната страна, парчето ни подтиква към размисъл. 

Именно тук, може би тематично, следва и парчето “Мисъл”. Ясно се открояват типични алтърнатив и прогресив елементи, напомнящи TOOL. Текстът ни отвежда в един колоритен, психеделичен свят, където реалността и сънят се преплитат.

Великани” е един добре подбран завършек на албума с известна доза технически елементи. Бандата слага край на своята творба, а стените се затварят, за да оформят музикалния свят на PARACOSM

Стени“ е достъпен на повечето музикални платформи, наред с „Google Play“ и „Spotify“, а също така и в „YouTube“, където могат да бъдат открити и видеа на бандата.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото