Tribute to Chuck Schuldiner – Vol.2019

pictureDСъвсем убедено мога да кажа, че DEATH е една от групите, ползваща се с особено уважение от българския метъл фен. Събитието, провело се в късната съботна вечер – Tribute to Chuck Schuldiner, определено потвърди подобните ми наблюдения. Концертът беше не само тотално разпродаден, но и наложи още веднъж традицията всяка година и музиканти, и почитатели, и организатори да изразяват своята почит към паметта на харизматичния Chuck и неговото гениално творчество.

Мястото на събитието също вече е традиционно – столичният клуб Live & Loud. Групите, които се изявяват този път – цели шест! Затова и графикът се спазва стриктно – точно в 20:00 ч. сцената вече е превзета от първата банда. Това e HUMAN, или “младите лъвчета от София”, както са представени в анонса към трибюта. Момчетата са четири, нахъсани и ентусиазирани, дори визията им навява асоциации със “старата дет метъл школа”. В около тридесетминутния си сет, те отделят време за цели четири парчета на DEATH (всъщност, групата, изсвирила най-много кавъри за вечерта!). Достатъчно е да споменем само Born Dead, Spiritual Healing, Whitin the Mind, Lack of Comprehension … Страхотни са, само с две годишна музикална история зад гърба си и с много потенциал пред себе си. И с все още парещия си сингъл Devolution. Вероятно все по-често ще ги засичаме из софийските ъндърграунд сцени.

До този момент публиката не е многобройна. Все още тепърва приижда, както и все още се забелязват групи от хора, чакащи пред клуба – или някой свой познат, или да дръпнат поредния си фас … както в началото на всеки концерт. С напредването на вечерта обаче това се променя – и HISTORIAN имат много повече ентусиасти пред себе си. Втората група е вече добре позната на тези, които следят случващото се на българската метъл сцена. Множество концертни изяви, издаден мини албум и усилена подготовка за дългосвирещ такъв – и всичко това в рамките на около две години време. Наред с авторските си песни, мeлодичната блек/дет метъл банда ни припомня творчеството на DEATH с две класики от ранния период на групата – Left to Die и Zombie Ritual. Разбира се, композициите са изсвирени прецизно, рифовете са наредени точно, вокалите са напълно в стилистиката на Chuck Schuldiner.

И ако HISTORIAN успяват да създадат атмосферата, подходяща като за концерт на DEATH, то следващите изпълнители умело я допълват. Това е софийската дет метъл група IMPENITENCE. Група, с над десетгодишна история и един издаден албум през 2016 г. Музиката им е тежка, агресивна, екстремна … Екстремен е и кавърът, който правят на Scream Bloody Gore от самото начало на DEATH и! – те са първите за вечерта, които се осмеляват да докоснат късното творчество на групата. За радост на голяма част от присъстващите фенове, следват Jealousy и Flesh and the Power it Holds. Нелеки за изпълнение композиции, изискващи много умение. IMPENITENCE се справят повече от добре. И още нещо, което впечатлява – начинът, по който групата пречупва песните през своя собствен музикален мироглед.

Прекъсванията между отделните групи са кратки. Организацията на събитието е наистина перфектна и всичко се движи по план. Така, по план, малко след 22:00 ч. стъпва на сцената и следващата банда. Траш/дет метъл триото HЕCKTIC. Отново млади и ентусиазирани музиканти, които всъщност, неведнъж сме засичали на различни музикални събития (така например, групата печели втора награда на W:O:A Metal Battle Bulgaria 2017 г.). Вече е факт и първият им албум, част от който успяваме да чуем – смесващ класически метъл мотиви с елементи от съвременни екстремни жанрове. А това, което момчетата са избрали от творчеството на DEATH, е изцяло от последните два албума. Песните са Crystal Mountain, Bite the Pain, The Sound of Perseverance. За тяхното изпълнение ни изненадва с включването си и гост музикант. Това е китаристът Ники Бонев (Symbolic). В тази комбинация успяват идеално да постигнат и бързото прескачане от риф в риф и умелите смени на темпото – и така да ни докоснат максимално до музикалните идеи на Chuck Schuldiner.

Вечерта се получава много добре! Многоликото сценично присъствие внася разнообразие и динамика в немалкото концертни часове – над четири! Публиката може и да е леко изморена, но ред е на още една софийска банда. При това група, утвърдила своето име през годините и превърнала се в една от най-разпознаваемите и обичани в българския екстремен метъл. Разбира се, това е HYPERBOREA. Oсвен с чудесно сценично присъствие, момчетата ни радват и с последния си студиен албум Umbra, който се появи само преди около месец. A песните, на които са избрали да направят своя кавър версия, са страхотни! Zero Tolerance, Without Judgement, Suicide Machine – любими парчета на любима група!

Да, може и да се вече изморени, но изпълнението на HYPERBOREA внася здрава глътка свежест. Не върви да се предаваме, следва още! 🙂 Някъде около полунощ е, когато на сцената се появяват THE REVENGE PROJECT. Наистина “метъл празненството в чест на Chuck” е страхотен повод да гледаме отново бургазлийската група на софийска сцена. Въпреки промените в състава на бандата – нов фронтмен, което си е сериозна работа!, тя продължава усилено своята дейност. Нещо повече, факт е чисто нов албум! Deceit-Demise излезе на бял свят преди броени месеци. Бандата е в страхотна форма, забива здраво, раздава се яко. При това не само в авторските си парчета, а и в онези (като Evil Dead и Secret Face), написани от законодателя в дет метъл музиката.

Последните акорди от THE REVENGE PROJECT поставят финала на концерта-почит към големия Chuck Schuldiner.

Толкова за тази година. И само след една година, убедени сме, ще има пак!

ПП: За да бъдем все пак обективни, уместно е да вмъкнем и някоя и друга забележка. Всъщност, тя е една единствена – повече кавъри, по-малко авторски песни. Все пак, това е концерт-трибют. 🙂

  1. #1 написан от ...And justice for all! (преди 3 години)

    ПП 2: Уместно е да вмъкнем и забележката, че не е лошо да се предвиди по някой лев и за бандите, които правят този трибют възможен!

    • #2 написан от Valentina (преди 3 години)

      У нас, по отношение на този тип музика, всичко е въпрос на чист ентусиазъм. Примерно, и моят репортаж (който може да е нищо и никакъв, но ми отнема време). 🙂

  2. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  3. Коментари за тази публикация
В началото