ТДК с концерт в Дом на Културата на Слепите “Успех” – Варна

tdk След концерта си пред 700 души във Военния Клуб в София ТДК продължават с кратката си обиколка на страната. Следващите дати в България са на 22.02. – Варна и на 29.02. – Пловдив.

Във Варна концертът ще е на доста специално място, пряко свързано с идеята на новия албум на бандата “Успех”. Това е Домът на културата на Слепите – гр. Варна, който е място, създадено по нужда, като убежище за хора, които нямат равен старт с останалите в обществото. Според ТДК социалната маргинализация във всичките ѝ форми – не само тази дължаща се на физически признаци – взима един и същ данък от понасящия я, затова разстоянията между маргинализираните групи трябва да се скъсява – каквато е и една от целите на концерта.

Новият, втори албум на група ТДК се казва “Успех” и е странно творение, заченато в провадийско село, реализирано чрез краудфъндинг кампания и записано от канадски продуцент със софийска техника в почти занемарено селско читалище.

ТДК са израснали в Пловдив, но в момента живеят в “Сепаратистка Република Добрина” – страна без реални граници и само с едно правило. Музиката на ТДК е само на български и често ровичка из теми, като социално неравенство, екзистенциални страхове, липсата на Господ, самоубийство и депресия. “Успех” е албумът, в който групата адресира тези проблеми директно, като показва различните фази и форми на борбата с тях, обективирайки ги в песни.

Името на албума – “Успех”, освен очевидното противоречие, което създава с текстовете на песните в него, е и име съобразено с генезиса на музиката в албума и идеите зад нея. Вдъхновението за неговото име идва от варненския квартал “Успех”, в който се намират предприятията “Успех” и “Тих Труд” („Тих труд“ е името на последната песен в албума). Смислите, които носят тези имена, позволяват на песните на бандата да разкрият още по-широк хоризонт за интерпретации, които преминават от изпълнението на тежка музика в пълно мълчание, стигащи до разочарованието от положения труд, довел до по-скоро незадоволителни резултати.

Албумът “Успех” поставя хората в неравностойно социално положение в един обединен образ, който може да намери утеха при другия. Той се бори срещу границите, поставени от общностните предразсъдъци и изкарва от контекста на времето човешките взаимоотношения – пренасяйки ги по-скоро към вечното, там, където се крие човечността.

На концерта ще присъстват и хора от самия квартал, които имат проблеми със слуха и зрението, като за тях вход за концерта няма да има.

Концертът в сърцето на квартал “Успех”, в зала, строена в зенита на пропагандираните “общочовешки” ценности е единственото място, на което този албум не можеше да не бъде изпълнен. Самата зала е в хармония с трудовия комплекс и е своеобразен вход към друго време, към друга епоха, от където е и музиката на ТДК.

Концертът ще се проведе на 22.02.2020 г. в залата на Дома на Културата на Слепите – гр. Варна, която се намира на ул. Петко Стайнов 3, кв. „Успех“.

Билети можете да намерите тук.

Присъединете се към събитието във фейсбук тук.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото