МОЛЧАТ_ДОМА_213.02.2020 (четвъртък) – 20:00ч. – клуб *Mixtape 5* (бул. „България“ 1, подлез „Галерия“)

Триото от Минск влезе в голямото семейство на Sacred Bones Records, лейбъла издаващ музиката на Дейвид Линч и Джим Джармуш, следващата седмица стига за първи път до Балканите, а за пролетта обяви и съвместно американско турне с Криста Бел

13 февруари, световният Ден на радиото, е и денят, в който ще видим и чуем за първи път в България беларуското дарк-ню уейв-синтпоп трио „Молчат дома“. За по-малко от три години съществуване в този формат Егор Шкутко (вокали), Роман Комогорцев (китари, синтове, дръм-машини) и Павел Козлов (бас) имат два албума зад гърба си в духа на осемдесетарския мрак, но с истории от днешния ден («С крыш наших домов» и «Этажи») и готвят трети, който предстои да излезе наесен. Разбира се, като им остане време да го завършат, защото за тях 2020 е и годината на големите турнета. Масираното европейско турне, на което се отправиха в последния ден на изтеклия януари (под наслов Storm Over Europe, pt. II), включва общо 34 дати в Норвегия, Дания, Полша, Чехия, Словакия, Австрия, Великобритания, Франция, Нидерландия, Белгия, Италия, Германия, Швейцария, Румъния, Хърватия, Сърбия, Гърция, Унгария и България. Българският концерт навръх световния Ден на радиото, то се знае, е част от радиофестивала „Аларма Пънк Джаз“ на БНР (логично – в сътрудничество с даркуейв сформированието „Ной! Берлин“).

В деня, в който се отправиха на настоящото турне, „Молчат дома“ пуснаха и новината, че са подписали договор със знаковия американски лейбъл Sacred Bones, за който записват всеобщи любимци като Moon Duo, Мариса Нейдлър, Зола Джизъс, The Soft Moon, Crystal Stilts, Follakzoid (гледахме ги в София преди по-малко от половин година, пак благодарение на “Аларма Пънк Джаз”), Дийн Хърли, Йозеф ван Висем, Алекс Хан Хунтай (последните двама също са гостували в концертната серия на “Аларма” през годините, припомняме), Джули Крус, The Men… Това е лейбълът, който издава и музиката, композирана и изсвирена от любими съвременни режисьори като Джим Джармуш, Джон Карпентър и Дейвид Линч. И като споменахме Линч, пак вчера „Молчат дома“ обявиха и пролетното си американско турне, което ще бъде съвместно с… Криста Бел!

За „Молчат дома“ вечерта ще бъде открита от пост-индъстриъл/нойз-поп/даркуейв проекта на Горан Лаутар от Загреб Neon Lies, който също предстои да издаде трети пълнометражен албум тази пролет. За пред- и афтърпартито в Голямата зала на клуб *Mixtape 5* ще се погрижи Влади Мер от „Ной! Берлин“. А ако дойдете на концерта, ще разберете и кой друг от споменатите в този текст музиканти ще навести България за три концерта през текущата 2020 година…

БИЛЕТИ от 25 лв има онлайн в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна. На входа на клуба в деня на концерта ще са по 30 лв.

https://epaygo.bg/1734004359