Каква е първата асоциация, когато чуем термина супергрупа? Краткият отговор на този въпрос – прекалено големи очаквания. Когато имаме комбинация от членове на различни големи имена като JOURNEY, MR. BIG, DREAM THEATER, ADRENALINE MOB и т.н., е неизбежно да очакваме и да искаме много. Големите очаквания за SONS OF APOLLO са налице още по време на създаването им през не особено далечната 2017-та. Още с дебютния си албум обаче, “Psychotic Symphony”, супер бандата успява да потвърди пред слушателите си, че определено знае как да измайстори качествен прогресив метъл.Sons-Of-Apollo-MMXX

Вторият поред албум на SONS OF APOLLO, издаден на 17-ти януари, несъмнено се оказа един интересен новогодишен подарък за феновете. Със своето типично звучене за формиращия се образ на бандата и често срещани DREAM THEATER моменти, „MMXX” оправда очакванията ни, след като ни потопи под професионалните и добре подбрани звуци на прогресив стила.

Goodbye Divinity” е без съмнение най-подходящата песен за въведение в албума. Дългото интро на парчето създава впечатлението, че всеки от музикантите в супербандата се представя и демонстрира музикални умения. Всеки фен на прогресив метъла ще потвърди, че открояващият се риф е максимално типичен елемент за стила.

Нашето пътуване през албума прогресивно ни превежда през парчета като „Wither to Black” и “Asphyxiation” с не толкова типично звучене. „Asphyxiation” има силно начало, което напомня комбинацията на прогресив с тънка индустриална нотка, а пък „Wither to Black” ни отвежда на съвсем различно място със своята мелодичност.

Desolate July” е сърцето на “MMXX” със своята силна емоционалност, въплътена както в текста и вокалите, така и в звученето. Песента е посветена на David Z и инцидента с ADRENLINE MOB, където басиста загива в катастрофа.

При „King of Delusion” фокусът пада върху звуците на пианото. Най-силно впечатление прави музикалната битка, която сякаш се води между пианото и барабаните. След което тя преминава към последните три парчета в „MMXX”, където, случайно или не, виждаме оформяща се последователност – “Fall to Ascend” следвана от „Resurrection Day” и финално – „New World Today”. Изкачили сме се вече по забележителния риф и мощни барабани на “Fall to Ascend” и след това препускаме мелодично нагоре-надолу под звуците на „Resurrection Day”. “New World Today” e един прекрасен завършек, изграден като пъзел, а всеки от членовете на бандата е дал по малко от душата си на отделните парченца.

MMXX” е албум, който издига SONS OF APOLLO още по-високо по стълбицата на успеха. Силният професионализъм, умения и уникално звучене без съмнение ще отведат бандата бързо и безпроблемно при нейните цели.