Неделна литургия с ROTTING CHRIST и MOONSPELL

AVE SATANAS! Много ми се прииска точно така да започна обзора на изминалото събитие. В тази прекрасна есенна неделна вечер ROTTING CHRIST ни призоваха да се кланяме на Сатаната, докато MOONSPELL се молеха на всички светии. Много приятен сблъсък на интереси.

Шоуто в Mixtape 5 трябваше да бъде открито от швейцарците SILVER DUST, но за съжаление това не се случи, тъй като по традиция бандите бяха забавени на границата, в случая румънската. Забелязваме, че напоследък често им се случва, но това са бели кахъри. Концертът беше изместен с три часа, за което разбира се бяхме предварително предупредени, но и с новия график се забавиха малко, което наложи отмяната на швейцарската съпорт банда. Отдавна не бях присъствала на sold out концерт в Mixtape 5 и гледката на препълнения подлез беше впечатляваща. ROTTING CHRIST и MOONSPELL бяха привлекли фенове от няколко поколения, някои от които неуморно чакаха часове по-рано пред клуба.  Добре, че времето бе благосклонно, а температурите приятно ниски, за да си намериш повод да пийнеш нещо, докато чакаш.

76921092_10157429471415071_3645104534700687360_o

Около 21.30 „райските порти на Ада” се отвориха, за да погълнат няколкостотинте грешници, чакащи отвън. Началото на тазнеделната литургия беше подадено от гръцките ни съседи ROTING CHRIST и парчето „666”, с което Sakis Tolis ни покръсти още с излизането си на сцената. Новите попълнения в бандата Giannis Kalamatas (китара) и Kostas Heliotis (бас) бързо привлякоха погледите с напълно адекватното си сценично присъствие и контакт с публиката. С Dub-sag-ta-ke” ни накараха да се почувстваме като спартански войни в Древна Елада.  Най-новия албум The Heretics” беше представен с последвалите по-нататък Fire, God and Fear”  и “Dies Irae”, при които се усещаше по-мелодичното звучене на бандата. Apage Satana”, “Societas Satanas” и ”Grandis Spiritus Diavolos” ни припомниха все пак за какво сме се събрали. От толкова куфеене не успявах да следя какво се случва на сцената. Повече от час ROTTING CHRIST ни кършиха вратовете, а с Non Serviam” за финал предизвикаха най-тъмната страна у всеки да илезе наяве.

Снимки ROTTING CHRIST

76645583_10157429527305071_6356520773099716608_oПочти полунощ е, на сцената е мрак, един фенер се носи към нас и Fernando Ribeiro излиза да разкаже приказката за безкрайния страх. Em nome do medo” в оркестралната версия от албума 1755 подава началото на португалската инвазия щом всички музиканти от MOONSPELL са вече на сцената. И тъй като турнето им е в подкрепа точно на този албум, последва едноименното парче от него, при което по традиция Fernando Ribeiro слажи маската на Доктор Чума и отново разказа историята за голямото земетресение в Португалия от средата на 18-ти век. Ribeiro не пропусна да благодари на публика за търпението, че са останали до късно в неделна вечер и въпреки, че по-рано тази година MOONSPELL бяха в България, концертът сега е напълно разпродаден. Призова да аплодираме и SILVER DUST , тъй като бяха пожертвани, за да може да се случи този концерт сравнително навреме.

 „1755“ беше почетен и със следващото парче In Tremor Dei”, след което рязко ни върнаха в 96-та към албума Irreligious” с песента Opium”. С недългия си сетлист MOONSPELL успяха да ни разходят из времето. За съжаление чухме само „Breathe (Until we are no more)” от любимия ми Extinct”, но пък беше размазващо изживяване, цялата публика откачи. Fernando не пропусна да развее и червената кадифена перелина по време на “Vampiria”.

Нека се престорим, че това е последното парче за тази вечер“, каза Ribeiro и поде с Alma”, а насрещния отговор беше Mater”. На “Alma Mater” всички пеят и знамена се веят, както си му е реда.

За бис се върнаха с Todos os Santos” отново от албума „1755“, а за финал вълчи вой огласи целия клуб и настъпи Full Moon Madness”. Прекрасно отношение на музикантите от MOONSPELL към феновете. Всеки един от тях слезе от сцената и се поздрави с хората от първите редове.

Снимки MOONSPELL

Поредното гостуване и на двете банди у нас определено се увенча с успех. Според техните думи, те няма да спрат ни гостуват, а ние от своя страна ще продължим да посещаваме всяко събитие, свързано с ROTTING CHRIST и MOONSPELL.

 

Setlist ROTTING CHRIST

666
Dub-sag-ta-ke
Fire, God and Fear
Kata Ton Demona Eautou
Apage Satana
Dies Irae
The Forest of N’Gai
Societas Satanas
Cine iubeşte şi lasă
In Yumen-Xibalba
Grandis Spiritus Diavolos
Non Serviam

 

Setlist MOONSPELL

Em Nome Do Medo
1755
In Tremor Dei
Opium
Awake
Night Eternal
Breathe (Until We Are No More)
Everything Invaded
Evento
Mephisto
Vampiria
Alma Mater
Todos Os Santos
Full Moon Madness

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото