Вечерта на 23 ноември столичният клуб Music jam беше домакин на три невероятни групи – SONATA ARCTICA, EDGE OF PARADISE и TEMPLE BALLS.

Малко след 20 ч. зазвучаха първите тонове на финландците TEMPLE BALLS, които удивително силно откриха началото на концерта. Мелодичност, ритмичност, страхотно сценично просъствие – какво повече би искала публиката? Изключително рошави и с много ретро рок звучене, Arde Teronen и компания успяха на третата песен да накарат всеки в залата да покуфее. До края на сета си финландците споделиха, че това е първото им участие у нас и беше очевидно, че и те, и феновете бяха очаровани едни от други. Очаквано, TEMPLE BALLS заложиха на представяне на последния си албум – „Untamed“ (2019) – чухме песните „Kill the Voice“, „Distorted Emotions“, „Bell and Chain“, „Hoist the Colours“. Oт предходното издание („Traded Dreams“ – 2017 г.) бяха изпълнени „Let’s Get It On“ и „Hell and Feelin’ Fine“, като и на двете публиката пееше с цяло гърло. За откриваща група финландците направиха страхотно шоу и определено успяха да ни направят впечатление. Не пропуснаха и да се снимат с нас.

Сетлист:

1. Infinity
2. Off the Grid
3. Kill the Voice
4. Pauline
5. Distorted Emotions
6. Hell and Feelin’ Fine
7. Hoist the Colors
8. Lets Get It On

temple balls

 

В 21:07 ч. бяхме приятно изненадани от откриващото парче „Universe“  (гледахме видеото на песента през август, тази година) на EDGE OF PARADISE. Също свирейки за пръв път у нас, американците се раздадоха на максимум. Margarita Monet демонстрира освен прекрасна коса и невероятен глас, в който си личеше класическа подготовка. И EDGE OF PARADISE заложиха на музика от най-скорошното си издание – албума „Universe“ от началото на ноември т.г. Звукът беше изключително чист и ясен (нещо, което скоро не съм чувала на концерт), групата не спираше да лее музиката си по публиката, която пък откликваше с радост и всяка песен беше изпращана с немалко ръкопляскания. Последното парче от сета (по думи на Margarita – първата, която са написали като група) „In a dream“ успя да докосне сърцата на всички в залата и определено искахме още.

 

edge of paradise

 

 

sonata arcticaВъпреки това беше време за името на вечерта – SONATA ARCTICA. След известно преобразяване на сцената финландците се появиха един по един под звуците на „Back to the future“, съпроводени от буйни ръкопляскания и викове. Като че ли масата от хора се увеличи поне двойно щом във въздуха се понесоха уводните ноти на „A Little Less Understanding“. За секунди всички ръце в залата бяха вдигнати и пляскаха в ритъм. SONATA ARCTICA не за пръв път свирят у нас, но посрещането винаги е радушно. Tony Kakko не спираше да разговаря с публиката и като цяло настроението беше доста приповдигнато. Групата представи тазгодишния си албум „Talviyö“ –  „Cold“ и„Who Failed the Most“ са част от песните, които чухме, както и по-стари парчета – „Closer to an Animal“ (от „The Ninth Hour“ – 2016 г.), „The Day“ (от „Stones Grow Her Name“– 2012 г.) и легендарните „Talluah“ и „Black Sheep“ („Silence“ – 2001 г.), и „Fullmoon“ („Ecliptica“ – 1999 г.), на които публиката пееше заедно с Tony.

Без съмнение SONATA ARCTICA надминаха себе си. Станахме свидетели на маса хора, обединени от любовта си към тази група, виждаха се хора от всякакви възрасти да пеят с цяло гърло, скачат в ритъма на песните, стоят с протегнати ръце към сцената и изживяват всяка нота с музикантите. От финландците струеше енергия, която поддържаше през цялото време публиката на крака, завихряше я в танц, и я държеше жива до самия край. Видно беше че еуфорията продължи дълго след концерта и на излизане от клуба. Безспорно грандиозно начало и още по-неописуем финал, стоях втрещена от силата с която ни заляха SONATA ARCTICA, а и определено знаят как да подходят към публиката.

„We enjoy our weather and your beer[…]. Thank you, Bulgaria for the great opportunity to play here again. We love you, people!“

Tова бяха част от финалните думи на Tony. Ние също благодарим на SONATA ARCTICA, че бяха с нас и направиха поредното си незабравимо шоу.

 

Сетлист:
1. A Little Less Understanding
2. Closer to an Animal
3. Whirlwind
4. The Day
5. I Have a Right
6. Cold
7. Storm the Armada
8. X Marks the Spot
9. Who Failed the Most
10. Tallulah
11. Black Sheep
12. FullMoon

Бис:
13. Losing My Insanity (Ari Koivunen cover)
14. Life ( аутро Vodka)

sonata arctica

 

Текст: Skogeren
Снимки: Farsot

Още снимки на нашата Фейсбук страница: TEMPLE BALLS, EDGE OF PARADISE, SONATA ARCTICA