Двадесет години The Other Side

Двадесет години нестихващ ентусиазъм и безкрайна любов към тежкия саунд! Толкова време вече имат зад себе си създателите на The Other Side – започнал като нюзлетър, преминал в онлайн издание, дал своя принос и в развитието на концертния и фестивален живот у нас. И какъв по-добър начин да се отбележи цялото това време на емоция и увлечение освен с концерт! Три български групи се събраха на една сцена и заедно с организатори и фенове изразиха своята почит към нея – Метъл Музиката.

DofE

DAY OF EXECUTION

DAY OF EXECUTION, CLAYMORE и HYPERBOREA. Mного удачен избор за една кръгла годишнина! Времето – 18-тия ден на месец януари, мястото – столичният клуб Live and Loud. Всичко започва (леко изненадващо дори и по-скоро като изключение) точно в обявения час. 20:00 е, когато на сцената вече са варненските музиканти от DAY OF EXECUTION. Повече от година е изминала от последното гостуване на групата на софийска сцена. И след повече от година момчетата са все така надъхани, стабилни и впечатляващи. Музиката им е агресивна, поднасяща солидна порция от тежки death-рифове и забързани сола. Редуват се композиции от двата издадени до момента студийни албума (2013 и 2018 г.), а между тях успяваме да чуем и кавъри на класици като Hypocrisy и Bolt Thrower. Всъщност, бандата има повече от десетгодишна исторя зад гърба си, което си е сериозна работа. Която включва и множество концертни изяви в страната, плюс предстоящи такива – като например участието им в бургаския фестивал Broken Silence, съвсем скоро.

Claymore

CLAYMORE

Около петдесет минути трае сетът на DAY OF EXECUTION. Но това, оказва се, е напълно достатъчно време, за да зададе нужната атмосфера и динамика на събитието (от публиката вече се поклащат ритмично или разтърсват глави и крайници – обичайните фенски реакции). Групата се оттегля, но само за да отстъпи място на следващите участници. И те идват отдалеч (чак от Русе 🙂 ), и те носят дългогодишна (ключовото число тази вечер е 20!) ‘симфонично-фантазна’ история, и са тук, за да покажат, че родната ъндърграунд сцена я е имало през годините, има я и търпи своето развитие. CLAYMORE ни заливат, без излишни приказки или условности, със своята екстремна музика, преплитаща death/black жанрове и множество клавирни сола. Четиримата музиканти, два дългосвирещи албума, участия в различни музикални събития (включително и извън страната), сценичен опит и умение. Така най-общо може да се опише CLAYMORE. И за онези техни фенове, които присъстват тази вечер в клуба, удовлетворението и кефът от изпълнението на групата, със сигурност е голям.

3

HYPERBOREA

И изпълнението на CLAYMORE не е продължително. Тази вечер, някак, всичко се случва бързо, ‘на един дъх’… И докато се пренарежда сцената, а групички от фенове сноват от помещението на клуба към фоайето и обратно, оборудват се с бира, или придръпват някой фас, редът на третата група вече е дошъл! Честно казано, не знам точно коя по ред е настоящата изява на HYPERBOREA само за последните няколо месеца. Музикантите явно притежават завиден ентусиазъм и излишък от енергия! Освен лайфовете, в подкрепа на наскоро издадения албум Umbra, групата участва и в традиционно провеждащия се в столицата концерт-трибют на Chuck Schuldiner. Силен, тежък звук, стегнат сет, силно присъствие – обичайните неща за HYPERBOREA. В общи линии, не могат да ни изненадат. Изпълнението им е завладяващо, все повече въодушевление се забелязва сред присъстващите. Интересен и неочакван е изборът им на кавър – ‘Be Quick Or Be Dead’ (Iron Maiden), но изцяло пречупен през стилистиката на death метъл звученето …

Един поглед към часовника – едва 23:00 часът е. Да, определно времето се движи бързо, сякаш в синхрон с бързата и агресивна музика. Такава е задачата на времето – да отминава. А двадесет години, оказва се, минават като миг. Но важна е следата, която остава за това време. The Other Side оставиха своята със сигурност. И убедени сме, че след десет години пак ще празнуваме заедно.

  1. Можете да използвате тези HTML етикети и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  2. Коментари за тази публикация
В началото